Κύστη Κόκκυγα

Η  κύστη κόκκυγα είναι ένα συρίγγιο (πόρος) που συνδέει το δέρμα της περιοχής του κόκκυγα με μια υποδόρια κύστη που περιέχει συνήθως τρίχες. Μερικές φορές παρουσιάζεται για πρώτη φορά ως μια επώδυνη διόγκωση στην περιοχή με συνοδό  ερυθρότητα, από την οποία μπορεί να υπάρχει και έξοδος πύου (απόστημα).

Στην περίπτωση του αποστήματος απαιτείται χειρουργική διάνοιξη και παροχέτευση σε συνδυασμό με τη λήψη αντιβιοτικών φαρμάκων.

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι ριζικής χειρουργικής θεραπείας. Η πιο σύγχρονη και ανώδυνη μέθοδος είναι η ενδοσκοπική αφαίρεση του συριγγίου (EpSIT). Mε τη μέθοδο αυτή αποφεύγεται η ευρεία εκτομή ιστού, όπως γίνεται με τις παραδοσιακές τεχνικές, και ο ασθενής επιστρέφει στις δραστηριότητες και την εργασία του άμεσα μετά την επέμβαση.

Οι παραδοσιακές τεχνικές περιλαμβάνουν την ευρεία εκτομή του συριγγίου. Το χειρουργικό τραύμα μπορεί να μείνει ανοιχτό και να επουλωθεί προοδευτικά (ανοιχτή μέθοδος) ή να συρραφεί κατά πρώτο σκοπό (κλειστή μέθοδος). Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για κάθε μέθοδο και πρέπει να συζητούνται εξατομικευμένα με κάθε ασθενή.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this