Στοχευμένος λεμφαδενικός καθαρισμός μασχάλης

Στοχευμένος λεμφαδενικός καθαρισμός μασχάλης (Targeted Axillary Dissection- TAD)

Πολλές ασθενείς με καρκίνο στο μαστό πρέπει να λάβουν προεγχειρητική χημειοθεραπεία, γιατί το βιολογικό προφίλ του όγκου που φέρουν είναι πολύ επιθετικό. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν συχνά γυναίκες που, εκτός από τον όγκο στο μαστό, παρουσιάζονται αρχικά με μεταστάσεις και στους λεμφαδένες της μασχάλης. Μετά το τέλος της χημειοθεραπείας, οι ασθενείς οδηγούνται στο χειρουργείο και, κατά κανόνα, υποβάλλονται σε λεμφαδενικό καθαρισμό της μασχάλης (αφαίρεση όλων των λεμφαδένων) με τα γνωστά επακόλουθα του λεμφοιδήματος.

Σε μια κατηγορία ασθενών- έως και 40%- οι αρχικά θετικοί λεμφαδένες της μασχάλης θα μετατραπούν σε φυσιολογικούς- δηλαδή η χημειοθεραπεία θα εξαλείψει τα καρκινικά κύτταρα από τους λεμφαδένες. Σε αυτούς τους ασθενείς, η αφαίρεση όλων των λεμφαδένων θα προκαλέσει δυνητικά προβλήματα, χωρίς να υπάρξει ογκολογικό όφελος.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να εφαρμοστεί μια πρωτοποριακή τεχνική, όπου αφαιρείται μόνο ο λεμφαδένας που, αρχικά, είχε μετάσταση μαζί με το φρουρό λεμφαδένα.
Όταν οι παραπάνω είναι ελεύθεροι καρκινικών κυττάρων, τότε αποφεύγεται η αφαίρεση των υπολοίπων λεμφαδένων.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this