Ογκεκτομή με οδηγό σύρμα και βιοψία φρουρού λεμφαδένα

Ογκεκτομή με οδηγό σύρμα και βιοψία φρουρού λεμφαδένα

Ο στόχος της επέμβασης είναι η αφαίρεση του καρκίνου με ένα κυκλοτερές χείλος υγιούς ιστού από το μαστό. Αυτό γίνεται συνήθως σε μικρούς σχετικά όγκους (μεγάλη σημασία έχει το μέγεθος του όγκου σε σχέση με το μέγεθος του μαστού). Όταν ο καρκίνος είναι μικρός και αψηλάφητος, πρέπει να τοποθετηθεί ένα οδηγό σύρμα μέσα στον όγκο, ώστε ο χειρουργός να αφαιρέσει τη βλάβη με ακρίβεια. Η τοποθέτηση του σύρματος γίνεται συνήθως την ημέρα του χειρουργείου από ειδικό ακτινολόγο.

Η βιοψία του φρουρού λεμφαδένα μασχάλης γίνεται ταυτόχρονα με την ογκεκτομή στο μαστό και μας δίνει πληροφορίες για το αν ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση στους μασχαλιαίους λεμφαδένες. Αν ο φρουρός λεμφαδένας είναι αρνητικός, τότε δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν όλοι οι λεμφαδένες της μασχάλης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί οι γυναίκες αποφεύγουν ένα περιττό χειρουργείο με μεγάλη νοσηρότητα (λεμφοίδημα, δυσκινησία του ώμου και χεριού). Η εύρεση του φρουρού λεμφαδένα γίνεται πάντα με τη χρήση της διπλής τεχνικής (ραδιενεργό τεχνήτιο και μπλε του μεθυλενίου- dual technique)

Στην εποχή μας, αυτή είναι η συχνότερη επέμβαση που εκτελείται για τον καρκίνο του μαστού. Οι γυναίκες διατηρούν το μαστό τους και, στις περισσότερες περιπτώσεις, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πολύ ικανοποιητικό.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this